Legfrissebb Cikkek

  • Gipszkarton / gipszkartonozás
    A gipszkarton napjaink egyik legnépszerűbb építőanyaga. Többféle méretének, fajtájának köszönhetően felhasználása nagyon széleskörű lehetőséget biztosít annak, aki épp…
  • Könnyűszerkezetes mobilgarázs
    Sok esetben nem tartozik garázs az újonnan vásárolt ingatlanhoz, ilyenkor a lehető legkedvezőbb megoldást nyújthatja a könnyűszerkezetes mobilgarázs.…

A padlófűtés előnyei és hátrányai

A padlófűtés az egyik legkedvezőbb megoldás lehet napjainkban, különösen azokon a helyeken, ahol jellemzőek a tágas terek, illetve a nagy belmagasság. A padlófűtés, ahogyan a neve is mutatja, a padlón keresztül melegíti fel a helyiségeket. A padlófűtést érdemes már az építkezéskor kiépíteni, esetleg a régi lakás felújításakor, de természetesen kialakítható utólag is. Lényege, hogy a meleget jóval nagyobb felületen adja át, mint a hagyományos radiátoros rendszerek, kellemes és egyenletes hőmérsékletet biztosít. Alapvetően két típusát különböztetjük meg: vízkeringetésű padlófűtés és elektromos padlófűtés.

 

A vízkeringetésű padlófűtés

A padlófűtés abban az esetben ideális, ha a padló felületének hőmérséklete 10°C-kal magasabb a szoba kívánt hőmérsékleténél. Ehhez feltétlenül be kell tartani a terveket.
A vízkeringetésű padlófűtés működési elve, hogy a kazán által termelt 40-50°C-os meleg vizet egy szivattyú elszállítja az elosztó csomópontig, ahonnan tovább áramlik a fűtővíz a padló alatt elhelyezett csöveken keresztül, s eközben átadja hőjének nagy részét, ezután a kihűlt fűtőközeg visszaáramlik a kazánhoz.
A vízkeringetésű padlófűtés előnye, hogy a radiátoros vagy konvektoros fűtéshez képest sokkal nagyobb hatékonysággal bír, a hagyományos központi fűtéssel szemben pedig jelentősebb felületen sugárzik ki. Az áramló meleg révén a helyiségek hőmérséklete 2°C-kal csökkenthető, így komoly költség takarítható meg. A vízkeringetésű padlófűtés további előnye, hogy kombinálható környezetbarát hőfejlesztő berendezéssel, mint például a napkollektor. Esztétikailag is előnyösebb, mint egy radiátor, illetve helyet sem foglalnak.
Hátránya azonban, hogy a rendszer felfűtési ideje hosszú, valamint átmeneti időjárási időszakban hibás kialakítás esetén felesleges túlfűtés keletkezhet. A meleg vizes rendszer számos hiba forrása lehet, mint például vízkő vagy korrózió, s a javításra csak a padló felbontása után van lehetőség.
Elterjedt tévhit, hogy a padlófűtés lebegteti a port, amely megnehezíti az asztmában, por allergiában szenvedők mindennapjait. A valóság ezzel szemben az, hogy a radiátor a sokkal magasabb előremenő hőfok által alulról szinte felszippantja a hidegebb levegőt, majd azt átmelegítve felül kibocsájtja magából, így lényegében ventilátorként működik, sokkal nagyobb hatást gyakorolva a porra.

 

Az elektromos padlófűtés

Az elektromos padlófűtés telepítése gyorsan kivitelezhető, kisebb alapterület esetén akár 1-2 nap alatt is. Nagy előnye, hogy nem szükséges kazánház, valamint egyéb gépészeti helyiség a működéséhez, gáz és kémény sem kell hozzá. Az elektromos padlófűtés rendszer nem tartalmaz gépészeti elemeket, ezért rendszeres karbantartást sem igényel. Napelemmel kombinálva akár a teljes költség visszanyerhető, kellemes és egyenletes hőleadást biztosít a padló minden részén. Kivitelezhető bontási munkálatok nélkül is, felújítás esetén meglévő burkolatra is helyezhető.
Az elektromos padlófűtésnek kevés hátránya van, azonban fontos, hogy megfelelő burkolatot válasszunk az adott helyiségbe, emellett a teljes értékű komplett padlófűtések esetén a megfelelő aljzathőszigetelés kialakítása is szükséges. Amennyiben szükséges, az elektromos hálózat is bővítésre szorulhat.

 

Burkolat kiválasztása padlófűtéshez

A hidegburkolat könnyedén felmelegszik, s rendkívül jól tartja a hőt, ezért a padlófűtéshez az egyik legmegfelelőbb választás. A járólapok közül a kerámia vagy a gresslap is tökéletes választás lehet, csiszolt vagy látszóbeton szintén megfelelően alkalmazható padlófűtés esetén. Amennyiben a parkettára esik a választás, fontos tudni, hogy kompromisszummal jár, hiszen minél vastagabb a burkolat, annál kevésbé tud érvényesülni a padlófűtés. A szalagparketta és a laminált padló jó választás lehet a fűtőfilmes rendszerekhez, de a hatásfok valamelyest így is csökken.A padlófűtés elsősorban azoknak ajánlott, akik nem bírják a hideg padlót, nem szeretik, ha a meleg csak fejmagasságban vagy afölött érezhető. A padlófűtés a helyiségekben egyenletesen oszlatja el a hőt, a szoba minden részén egyaránt kellemes hőérzetet biztosít, láb-, test- és fejmagasságban is. Az alulról felfelé áramló hő szépen lassan melegíti át a helyiséget, anélkül, hogy a padló kellemetlen hőmérsékletű lenne.

 

© 2018 Awacs Design és Reklámiroda Kft. Minden jog fenntartva.