Legfrissebb Cikkek

  • Gipszkarton / gipszkartonozás
    A gipszkarton napjaink egyik legnépszerűbb építőanyaga. Többféle méretének, fajtájának köszönhetően felhasználása nagyon széleskörű lehetőséget biztosít annak, aki épp…
  • Könnyűszerkezetes mobilgarázs
    Sok esetben nem tartozik garázs az újonnan vásárolt ingatlanhoz, ilyenkor a lehető legkedvezőbb megoldást nyújthatja a könnyűszerkezetes mobilgarázs.…

Amit a kútfúrásról tudni érdemes

Napjainkban egyre inkább igyekszünk alternatív vízforrásokból megoldani az öntözést, a növekvő vízárak miatt. Az ásott kutak helyett már egyre többen a fúrt kutak mellett döntenek, melynek segítségével könnyedén csökkenthetünk a magas vízszámlán. Továbbá a kútfúrással készült kutak kevésbé szennyeződnek, nem poshad bennünk a víz, valamint biztonságosabbak is az ásott kutaknál, hiszen beleesni se lehet.

 

Mi is az a fúrt kút?

A fúrt kút egy olyan földbe mélyített bélelt furat, amely egy speciális fúró berendezéssel készül, mélysége az átmérőjéhez képest nagy. A víz felhasználási céljától függően mélyítik a kutat, így akár pár méter mély, valamint akár 120 méter mély is lehet. A felsőbb talajrétegekben talajvizet, mélyebben pedig ivóvíz tisztaságú rétegvizet gyűjt.Mik a kútfúrás előnyei?

A fúrt kút legnagyobb előnye, hogy folyamatos vízadásra képes, illetve, hogy a kútfej zárt, így nem juthatnak szennyeződések a vízbe. Előnye továbbá, hogy a felhasználó megtakarítja a víz és a csatornadíjat, emellett a víztisztítás költségét és egyéb járulékos terheket is. A fúrt kút segítségével a természet adta tiszta vizet használjuk fel.

 

Milyen engedélyekre van szükség?

A kútfúráshoz minden esetben engedélyre van szükség. Talajvízkút esetén elsődlegesen egy szakértő megtervezi a kutat, melynek terveit az illetékes hivatal megkapja. Magánszemélyek esetén az engedélyeztetés az adott önkormányzat hatásköre, amennyiben a kút 30 méternél nem mélyebb, illetve a kútból kinyert talajvíz nem több, mint 500 köbméter. Az engedély további feltétele, hogy a vizet saját háztartásunkban használjuk fel. A talajvízkút engedélyeztetése körülbelül egy hónap alatt lezajlik.
Rétegvízkút esetén az engedélyt a Zöld hatóság adja ki, azonban itt nem csak a kutat, hanem annak használatát is engedélyeztetni kell. Ezek után fel kell szereltetni vízórát, a Magyar Állam részére pedig bányajáradékot kell fizetni a felhasznált vízmennyiség után. A rétegvízkút engedélyeztetése akár több hónap is lehet.

 

Milyen a fúrt kút szerkezete?

Kútfúrással csak olyan szakembert bízzunk meg, aki rendelkezik a megfelelő szakképesítéssel, hiszen a kútfúrás nem csak annyiból áll, hogy lyukat fúrunk a földbe és belehelyezünk egy csövet. A stabil kúthoz fontos, hogy megfelelő kútszerkezet épüljön, amely biztosítani tudja a folyamatos vízhozamot. Emellett fontos az is, hogy távol tartsa a homokot és az iszapot is. Profi kútfúrás esetén 200-250 mm átmérőjű lyuk kerül kialakításra, melybe 125-ös béléscső kerül, a vízadó rétegnél pedig egy szűrőcső található, amely körül szűrőkavicsokkal töltik ki a fennmaradó rést. Rétegvízkút készítése esetén fontos az is, hogy a talajvíz ne tudjon beszivárogni a tiszta rétegvíz közé, ezért a rétegkizárást is meg kell oldani. Az első vízszint a nyugvó vízszint, amely akkor van a kútban, amikor nem történik vízkivétel. Amikor működik a szivattyú, akkor ennél alacsonyabban van az üzemi vízszint a kútbéléscsőben. Fontos, hogy a kútfúró mester szakszerűen állítsa be ennek magasságát. A szivattyút az üzemi vízszint alá kell tenni, a szívótorok távolsága a szint alatt minimum egy méterrel kell hogy elhelyezkedjen. A homokfogó a szűrőcső alatt kap helyet, ami összegyűjti az esetenként beáramlott szemcséket. A homokfogót a karbantartások során tisztítani kell. Legalul a zárt kúttalp található.

 

Mennyit spórolhatunk a fúrt kúttal?

Egy átlagos háztartás naponta közel 500-1000 liter vizet is elhasznál, éves szinten ez nagyjából 200-500 köbméter. Emellett az öntözésre felhasznált víz is kitesz körülbelül 5 köbméter vizet naponta. A vízdíjak áfával együtt néhány településen elérheti akár az 1500 ft-ot, az éves költség így meghaladja az egymillió forintot is. A fúrt kútból kinyert víz költsége azonban csak a szivattyú áramszükséglete, ami átlagosan 0,3 kWh, ez évente 7-10 ezer ft-os költséget jelent a családok számára.

Mielőtt kutat furatunk, tisztáznunk kell, hogy a vizet ivóvíznek vagy öntözésre akarjuk használni. A háztartási célokra szánt vizet (ivás, főzés vagy fürdés) a rétegvízből kell kinyerni, emberi fogyasztásra csak ez alkalmas. Ha csupán öntözésre szeretnénk felhasználni a vizet, akkor a talajvízkút is elegendő. Bármelyikre is van szükségünk, mindenképpen előnyös és környezettudatos döntés a közművektől függetlenedni, hiszen a költségeink csökkentése mellett a saját házi vízellátó rendszerünk által sok esetben jobb minőségű vízhez tudunk hozzáférni.

© 2018 Awacs Design és Reklámiroda Kft. Minden jog fenntartva.