Legfrissebb Cikkek

  • Gipszkarton / gipszkartonozás
    A gipszkarton napjaink egyik legnépszerűbb építőanyaga. Többféle méretének, fajtájának köszönhetően felhasználása nagyon széleskörű lehetőséget biztosít annak, aki épp…
  • Könnyűszerkezetes mobilgarázs
    Sok esetben nem tartozik garázs az újonnan vásárolt ingatlanhoz, ilyenkor a lehető legkedvezőbb megoldást nyújthatja a könnyűszerkezetes mobilgarázs.…

A gabion kerítés - Kőkerítés másképp

Mi is az a gabion technológia?

A gabion elnevezés az olasz “kosár” vagy “kas” szóból ered, de más nyelveken a “kőkosár” vagy “kődoboz” elnevezést is használják. A gabion elnevezést fémketrecbe hordott kövek halmazára használják, mely ponthegesztett hálókból áll, ami egy látványos, természetes, növényekkel betelepíthető dekoráció lehet kertünkben. Támfal, kerítés, válaszfal, kerti bútor és számtalan kerti dísz készülhet gabionból.
A gabion ősét már az ókori római építészek is készséggel alkalmazták, acélkosarakba több, mint 1000 évvel ezelőtt tettek először köveket. Ezt a technikát a 20. században mérnökök újragondolták és tökéletesítették, s így megvalósult az egyéni igényekhez igazítható öko kerítés.

Melyek a gabion kerítés előnyei?

A gabion kerítés amellett hogy környezetbarát, rendkívül erős és tartós, valamint olcsó és esztétikus is. Telepítésük gyors, kivitelezésük nem igényel különleges szaktudást, zajfogó és belátásgátló kerítéstípus, könnyen illeszkedik a környezetéhez. A gabion jó megoldás lehet azokon a területeken, ahol akár csak minimális földmozgás is előfordulhat, hiszen egy egyszerű kerítésen a repedések csúnyák és akár veszélyesek is lehetnek, viszont a gabion kerítésen ilyenek nem keletkeznek. További előnye, hogy felfagyásra, felvizesedésre sem kell számítanunk a gabion kiváló vízáteresztő képességének köszönhetően.

 

 

Milyen töltőanyagot használhatunk gabion kerítéshez?

A gabion kerítés töltőanyaga tetszőlegesen választható, de legtöbbször fagyálló zúzott követ vagy kulé kavicsot szoktak alkalmazni. Lehetőség van egyéb töltésvariációk kialakítására is, tört betondarabokat, fakéreget és fahasábokat is használhatunk töltőanyag gyanánt. A kerítések töltőanyaga különböző színű és nagyságú is lehet, melyek messziről meghatározzák kerítésünk látványát, a töltőanyag mérete a drótháló szerkezetének sűrűségétől függ.

 

Mire kell odafigyelni a gabion kerítés építése során?

Gabion kerítést teljes biztonsággal építhetünk 2 méter magasságig és 20 cm szélességig, melyet összeállíthatunk kész gabion boxokból is. Mivel a gabion kerítés magassága nagyobb, mint a szélessége, ezért fontos a megerősítés, a falak kihajlása miatt szükség van fém zártszelvény oszlopok beépítésére. Az oszlopok megfelelő megerősítése érdekében feltétlenül ajánlott betonalapot készíteni.
A feltöltés során érdemes egyenként, szépen összeforgatva elhelyezni a köveket, főleg, ha osztályozott kőzúzalékot használunk, hiszen csak így lesz igazán minőségi, szép és igényes a végeredmény. A kövek színei, méretei ízlés szerint variálhatóak, világítással akár fokozhatjuk is kerítésünk dizájnját. Amennyiben zajvédő falat építünk, a látható részekre kerüljenek a mutatósabb, szebb darabok, belülre pedig a zajcsillapításra alkalmas anyagokat helyezzük el.
A hegesztett acélrácsok rengeteg formában alkalmazhatóak, a kerítések mellett támfalak, kerti bútorok, virágyágyak és térelválasztók építéséhez is nagyszerű megoldás. Napjainkban rendkívül divatossá vált, így már nem csak az építőiparban, hanem kertekben is elterjedt.
A gabion kerítés egy remek alternatíva lehet arra, ha zajfogó, tömör, illetve megjelenésében természetes kerítést szeretnénk kialakítani. Fával és egyéb fém kerítés elemekkel is kombinálni lehet, növényfuttatók kialakítására is alkalmas. Minimalista kertekben is gyönyörűen mutat, teraszok kialakításában egyaránt nagyon mutatós megoldás.

More in this category: Biztonsági bejárati ajtók »
© 2018 Awacs Design és Reklámiroda Kft. Minden jog fenntartva.