Legfrissebb Cikkek

  • Gipszkarton / gipszkartonozás
    A gipszkarton napjaink egyik legnépszerűbb építőanyaga. Többféle méretének, fajtájának köszönhetően felhasználása nagyon széleskörű lehetőséget biztosít annak, aki épp…
  • Könnyűszerkezetes mobilgarázs
    Sok esetben nem tartozik garázs az újonnan vásárolt ingatlanhoz, ilyenkor a lehető legkedvezőbb megoldást nyújthatja a könnyűszerkezetes mobilgarázs.…

Biztonsági bejárati ajtók

A bejárati ajtók többféle anyagból készülhetnek, melyek nagyban befolyásolják az ajtók védelmi szintjét. Műanyag, fa, alumínium vagy acél bejárati ajtót is választhatunk otthonunk védelme érdekében, azonban ezeknek az ajtóknak meg kell felelniük egyéb tényezőknek is, a biztonsági szerepük mellett fontos az is, hogy jól szigeteljenek, hibátlanul működjenek hosszú távon, valamint esztétikai szempontból sem mindegy, hogy milyen bejárati ajtót választunk az adott épülethez.

Műanyag bejárati ajtók

A műanyag bejárati ajtók előnye, hogy viszonylag széles a mintaválaszték, illetve jó a hőszigetelési képessége, valamint az ára is kedvező. Emellett a méretválaszték is széles, különösebb felületi karbantartást pedig nem igazán igényelnek. Hátrányuk azonban, hogy az idő múlásával elöregednek, elhasználódnak, a színük könnyen kifakulhat, s légzárása miatt nem szellőznek, így a megfelelő szellőzőrendszer hiánya esetén az ingatlan elkezdhet penészedni. Biztonsági szempontból a műanyag bejárati ajtók jelentik a legkisebb védelmet, biztonsági ellenálló képességük kialakítása pedig jelentős költségekkel járhat.

 

Alumínium bejárati ajtók

Hasonlóan a műanyag ajtókhoz, az alumínium bejárati ajtók sem igényelnek különösebb felületi kezelést, eredeti állapotát sokáig megtartja, így élettartalmuk szempontjából remek megoldást biztosítanak. Ugyanakkor az alumínium ajtó hőszigetelési képessége csekély, mechanikai hatásokkal szemben is gyenge, ezáltal nem sorolhatóak a biztonságos kategóriába. Azok a technikai megoldások, melyekkel eleget tennének ezeknek a szempontoknak, komoly többletköltséget jelent.

 

Fa bejárati ajtó

A műanyag és az alumínium bejárati ajtókkal szemben a fa ajtók sokkal természetesebb hatást nyújtanak. Egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen megmunkálhatóak, melynek köszönhetően a méret és a forma választék rendkívül széles. Továbbá hőszigetelési tulajdonsága is kiváló. A fa ajtók azonban rendszeres felületi karbantartást igényelnek, mely által megóvható a fa élettartama. A napsugárzásnak kitett felületek festését körülbelül 5 év után fel kell újítani, erősen párás környezetben pedig egyáltalán nem javasolt a beépítésük. A fa bejárati ajtók csak minimális mértékben ellenállóbbak a műanyag ajtóknál, biztonságtechnikai megerősítés nélkül.

 

Acél bejárati ajtó

Az acél bejárati ajtók a legmasszívabb szerkezetű ajtók, anyaguk és szerkezetük kialakítása révén a fizikai, kémiai, illetve mechanikai hatásokkal szemben rendkívül ellenállóak. Az acél bejárati ajtókat a legbiztonságosabb bejárati ajtóknak tartják. A biztonsági ajtók esetében az egyik legfontosabb szempont a megfelelő zár. A hagyományos műanyag vagy fa bejárati ajtókkal szemben a biztonsági ajtókban olyan zárszerkezet található, amely egy, esetleg kettő speciális tollú kulccsal nyitható. Az ajtón hiába van csak egyetlen zárnyílás, a zárszerkezet sokkal összetettebb, mint a hagyományos cilinderes zárak esetében. További előnye az acél bejárati ajtóknak a tűzgátlási tulajdonsága, valamint, hogy nem deformálódnak, hosszú időn keresztül megtartják alakjukat. Hátránya, hogy megfelelő hő- és hangszigeteléssel nem rendelkezik, ehhez speciális technológiát igényel.
Acél bejárati biztonsági ajtókat különböző anyagok kombinálásával is gyártanak, így akár faborítással rendelkező acél szerkezetű bejárati ajtót is választhatunk otthonunkba, melynek nagy előnye, hogy mind a két anyag előnyös tulajdonságait egyesítik. Ezáltal kapunk egy olyan bejárati ajtót, ami rendkívül biztonságos, hő- és hangszigetelő képességük jó, illetve szín- és mintaválasztékuk is széles. Megjelenésüket tovább javíthatja az üvegbetétekkel való díszítés.

Amikor kiválasztjuk, hogy milyen bejárati ajtót vásároljuk, érdemes figyelembe venni pár szempontot, mint például az ajtó felhasználási területét, funkcióját, illetve megjelenését, dizájnját is, hiszen nem mindegy, hogy számunkra a biztonság, a hangszigeteltség vagy esetleg az egyediség a mérvadó. Az optimális választás természetesen a lehetőségeinkhez mérten a legjobb ár-érték arányú termék kiválasztása, amely megfelel igényeinknek, elvárásainknak.

© 2018 Awacs Design és Reklámiroda Kft. Minden jog fenntartva.